
Зелен чай
Зеленият чай прави сърцето по-издръжливо и го предпазва от инфаркт, заздравява стените на съдовете и капилярите и ги прави по-гъвкави и еластични, нормализира функцията на сърдечно-съдовата система, леко ускорява кръвообращението, предотвратява отлагането на липиди (мазнини) и разрушава натрупаните вече мастни плаки, което го прави полезен за понижаване на вредния холестерол.
Има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Той се използва за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Чаят има антивирусни, бактерицидни и противовъзпалителни свойства, поради което се счита за естествен природен антибиотик. Използва се профилактично при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, премахва лошия дъх. Зеленият чай е един от най-мощните антиоксиданти. Това е само една малка част от причините, поради които лично аз консумирам между 4-5 зелени чая в деня. Ето още аргументи за целта.
Благодарение на високите стойности на съдържащите се в зеленият чай полифеноли той може да ускори с 50% прочистването на свободните радикали от тялото. Това подобрява състоянието на редица органи, стимулира системата за детоксикация на черния дроб и намалява риска от злокачествени заболявания на белите дробове, гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и панкреаса, свежда до минимум вредните влияния от радиацията.
Изследванията през последните десет години неуспоримо доказаха, че полифенолите (катехините), които се съдържат в зеления чай са изключително важни за здравето на човека. Продължителността на живота на хората в далечна Азия например, се свързва и с ежедневната употреба на зелен чай.
Въздейстие на полифенолите (катехини):
оказват антиоксидантна, антикарценогенна, антимутогенна, антибактериална, антигъбична защита на бъбреците и кръвоносната система;
изгарят избирателно излишните мазнини в организма и запазват полезните и жизненонеобходими фосфолипиди и по този начин са естествено оръжие срещу затлъстяването – контролират нивото на кръвната захар;
потискат производството на опасните веротоксини, които пък от своя страна потискат синтеза на протеините, водят до колити и проблеми в отделителната система;
понижават нивото на лошия холестерол, който заедно с окислените фосфолипиди водят до редица “модерни“ болести;
осигуряват добър вкус и грижа за устата, като потискат растежа и зпособността на кариогенните бактерии да се прикрепят към зъбите, като в същото време се борят с пародонтозата и премахват лошия дъх;
Зеленият чай е мощен антиоксидант, съдържащия се в него антиоксидантен ензим (SOD) е 400 пъти по-силен от този, съдържащ се в останалите плодове и зеленчуци, а е известно че свободните радикали в организма водят до по-бързо остаряване, рак, остеопороза, сърдечносъдови болести, диабет, уемора и атеросклероза.
Редовната употреба на зелен чай води до един по-добър баланс между дух и тяло
Лекарите препоръчват да се пие зелен чай при дълго престояване пред телевизор или компютър, а за хора, преминали лъчева терапия, е желателно заленият чай да се включи в ежедневната диета. Чаят действа потогонно и диуретично, понижава температурата, засилва белодробната вентилация, подобрява храносмилането, облекчава болките при възпалено гърло. Той е важен в борбата с остеопорозата, помага за редуциране на теглото, като ускорява изгарянето на мазнините. Стимулантът в чая е кофеинът, който активира нервната система и скоростта на обмяната, повишавайки концентрацията и чувствителността. Зеленият чай възстановява цялостно имунната система. Или накратко, зеленият чай:
- забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
- съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.
- прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
- стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
- укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
- лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
- влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
- пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
- поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
- стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
- предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
- регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
- изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.
- зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
- предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.
- 16 причини, поради които зеленият чай е истинско чудо в чаша.
Още в Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство например срещу главоболие и депресия. Зеленият чай заема особено и много важно място в китайската история. Той се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обработка. За разлика от черния чай, в зеления има минимално количество кофеин, който при предозиране води до безсъние, гадене и често уриниране.
По-долу ви предлагаме цели 16 причини да изберете зеления чай като напитка и наред с удоволствието да донесете и реални ползи за здравето си:
Полза №1: Осигурява антиоксиданти
Много експерти са на мнение, че антиоксидантите забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания, удар и дори рак. Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти и по-специално катехини. В интерес на истината някои плодове като нарът например съдържат също толкова или дори повече антиоксиданти, но ако съпоставим цените и грамажа, зеленият чай определено е по-добрият избор.
Полза №2: Изгаря мазнини
Със зеленият чай получаваме две предимства в едно. Той има изгарящи мазнините свойства, но освен това помага и за производството на повече енергия. Изследване, проведено в Тайван, обхванало повече от 10 000 души и продължило 10 години, доказва, че зеленият чай и чаят оолонг помагат за изгарянето на мазнините. И колкото по-дълго пиете чай, толкова повече доказателства ще имате за отслабващия му ефект. Зеленият чай повишава и издръжливостта при правенето на физически упражнения благодарение на катехините в него, които изгарят мазнини и ограничават незабавното усвояване на въглехидратите, а вместо тях тялото ползва за производство на енергия натрупаните мазнини.
Полза №3: Удължава живота
Едно от изследванията за зеления чай с най-голям обхват - над 40 000 души е проведено в Япония. Резултатите от него са събирани и обработвани в продължение на 11 години. Изследователите са установили, че при хората, употребяващи редовно 5 или повече чаши зелен чай на ден, продължителността на живота била средно с 16% по-голяма в сравнение с участниците, които пиели по-малко от една чаша на ден. При хората, които пиели по много зелен чай, сърдечните заболявания се срещали с 25% по-малко.
Полза №4: Предпазва от рак
Необикновените антиракови свойства на зеления чай не се ограничават само до действието на антиоксидантите в него. Изследвания показват, че напитката има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки. Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки. От мозъчни тумори до левкемия, от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, хранопровода до рак на пикочния мехур, гърдата, яйчниците и простатата – всички изследвания за ефекта на зеления чай върху тези болести дават положителни резултати.
Полза №5: Облекчава стреса и стимулира мозъка
Всички видове чай съдържат специфична съставка - тианин, известна най-вече с това, че стимулира мозъчните алфа вълни и действа успокояващо. Изследване от 2007 г. установява, че 4 чаши чай дневно увеличават способността на мозъка да се концентрира, както и цялостната работоспособност на човека. Друго обширно изследване - от 2009 г. Стига до извода, че хората, които редовно пият зелен чай, се поддават по-трудно на стреса и с до 44% по-рядко проявяват симптоми на депресия.
Списъкът със здравословните ползи от тианина става все по-дълъг с всеки ден и обхваща положителното му въздействие и върху психиката, и върху физиологията на човека. Две изследвания от 2007 г. Правят истински пробив с доказването на факта, че зеленият чай има свойството да регенерира увредените мозъчни клетки и е успешна алтернатива при лечение на множествена склероза.
Полза №6: Подмладява и предпазва сърцето
Пиенето на зелен чай помага на пациентите да се възстановят след претърпян сърдечен удар. Предварителни изследвания предполагат, че една от активните съставки - епигалокатехин галат (EGCG) ускорява процеса по възстановяването. Пет независими едно от друго изследвания сочат, че зеленият чай понижава риска и от сърдечна недостатъчност, въпреки че експертите все още не могат да обяснят механизма на действие.
Полза №7: Заздравява съдовете
С възрастта артериите имат склонност към втвърдяване. Тази тенденция се засилва при натрупване на плаки по стените им. Когато стените се втвърдят или се запуши цялата артерия възниква сърдечна недостатъчност или удар. Изследване от 2009 г. сочи, че зеленият чай възпрепятства атеросклерозата – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове. Дозата, която се препоръчва с тази цел, е 3-4 чаши зелен чай на ден, а резултатът 26 до 46% понижен риск от атеросклероза. Зеленият чай помага и за поддържането на артериалните пътища чисти, като ограничава холестерола, триглицеридите и кръвните тромби.
Полза №8: Намалява кръвното
Три скорошни големи изследвания доказват, че зеленият чай понижава кръвното налягане. В едното от тях, проведено през 2004 г., е установено, че при хората, които пият редовно зелен чай, е 65% по-малко вероятно да се стигне до поява на хипертония. Препоръчваната доза е 2 чаши на ден.
Полза №9: Предпазва от диабет
Съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините доказано регулират нивата на кръвната захар като повишават активността на инсулина, обмяната на глюкозата и блокират абсорбирането й. Проучване от 2007 г. доказва, че запареният зелен повишава активността на инсулина повече от 15 пъти. Но: добавянето на мляко понижава активността на инсулина с 90%. Резултатите от друго изследване пък сочат, че 6 чаши чай на ден в продължение на 8 седмици понижават нивото на кръвната захар с 15 до 20%.
Полза №10: Лекува възпаленията
Ще се изненадате да научите, че противовъзпалителните свойства на зеления чай го превръщат в идеална алтернатива при много заболявания. Например ревматоидният артрит е често срещано заболяване, което засяга три на всеки 100 жени (при мъжете болестта е 3 пъти по-рядка). Към момента няма лечение. Но сред ефективните средства за намаляване на болките и преодоляване на ревматоидното възпаление, зеленият чай заема все по-предно място.
Ако имате проблем с акне или пъпки, данните от предварително изследване сочат, че кремът със зелен чай помага при суха кожа, сърбеж и алергични прояви.
Колитът е състояние на възпаление на вътрешната обвивка на червата. В няколко изследвания се споменава, че зеленият чай има ефект и при него.
Полза №11: Намалява вредата за белите дробове от цигарите
Независимо дали става дума за активно или пасивно пушене, или дори за токсини, поети от въздуха, зеленият чай доказано намалява риска от рак на белите дробове като ограничава увреждането на клетките, предизвикано от цигарения дим. Според изследванията при редовна консумация на чай този риск намалява с до 25%.
Полза №12: Предпазва черния дроб от алкохол
Две проведени в последните пет години изследвания показват, че зеленият чай предпазва черния от увреждане в резултат на злоупотреба с алкохол или неволно поемане на токсични химични вещества. Резултатите от експериментите били толкова категорични, че учените планират създаване на медикамент на основата на зелен чай за лечение на заболявания на черния дроб.
Полза №13: Предпазва от зъбен кариес и лекува лошия дъх
За разлика от газираните напитки (които почти винаги съдържат и много захар), зеленият чай не е ерозивен. Освен това той се бори с вирусите в устната кухина и предпазва от появата на лош дъх.
Полза №14: Изгражда костите
Счита се за доказано, че пиенето на 2 и повече чаши зелен чай дневно помага за запазване плътността на костите и с това понижава риска от остеопороза. Ползите нарастват колкото по-дълъг е приемът на напитката.
Полза №15: Подсилва имунитета и отблъсква грипа и настинките
Чаят съдържа антигени, които се намират и в някои полезни бактерии. Чрез такива антитела тялото изгражда имунната си защита и противодейства на вредните бактерии и вируси. 4-5 чаши зелен чай на ден са достатъчни.
Полза №16: Рехидратира
Специалисти от Великобритания са установили, че зеленият чай е по-здравословен от чистата вода. Те опровергават твърдението, че чаят обезводнява – дори напротив – техните опити показват, че той има рехидратиращ ефект.
Направи Коментар