
Бял чай
Белият чай е леко окислен вид чай, който расте и се отглежда основно в Китай, в източната провинция Фудзиен Отскоро се отглежда и в източен Непал, Тайван, северен Тайланд, северна Шри Ланка и Индия.
Белият чай се прави от пъпките и листата на растението Camellia sinensis(китайска камелия). Пъпките и листата се оставят да се изсушат на естествена слънчева светлива преди да бъдат леко обработени, за да се предотврати окисление или по-нататъшна необходимост от обработка на чая.
Името „бял чай“ произлиза от финия сребристобял мъх, с който неотворените пъпки на чаеното растение са покрити. Самата напитка не е безцветна или бяла, а има светложъл оттенък.
Според проучване на екип от университета на Мериленд, чаят е втората най-консумирана напитка в света, отстъпваща лидерската позиция само на водата.
Чаят, независимо дали е черен, бял или зелен, произлиза от едно и също растение – Camellia sinensis, което обяснява споделените им полезни качества: силни антиоксиданти, които забавят стареенето и понижават риска от инфаркт, благоприятстват оптималното тегло и са полезни в превенцията и лечението на ракови заболявания.
Макар да имат много споделени полезни качества, те предлагат и някои уникални за всеки сорт.
Белият чай е най-добър за денталната хигиена. Според изследване, публикувано в Dental Research Journal, белият чай е толкова богат на естествени флуориди, че с редовния му прием може да се предотврати развитието на кариеси, натрупването на дентална плака и някои видове орален рак. Специфични за този тип чай са и някои антиоксиданти, които предотвратяват разграждането на еластина и колагена, което запазва кожата по-младолика и без бръчки.
Зеленият чай е доказан помощник в третиране на сърдечносъдови заболявания, отделяне на излишни за тялото течности, оздравяване на рани, контрол над кръвната захар и подобряване на мозъчната функция. Той понижава и оксидативния стрес върху кръвните липиди, което от своя страна намалява риска от образуването на съсиреци в кръвта, а те могат да доведат до инсулт, инфаркт, емболия и др. Според изследване, публикувано в световния журнал Nutrition and Cancer, зеленият чай предотвратява туморогенеза в тъканите на кожата, белите дробове, хранопровода, стомаха и червата.
Белият чай обикновено е по-скъп от зеления, понеже се състои от най-младите и нежни чаени листенца, които се събират в началото на сезона. И зеленият и белият чай се подлагат на минимална обработка, което означава, че съдържат много повече полифеноли от черния чай. Макар белият чай да се приема за по-здравословен от зеления, научен екип от американския Lehman College, доказва че двата имат сходна концентрация на полифеноли и катехини – основните съставки, придаващи им здравословни качества.
Белият чай обаче съдържа от 30% до 60% по-малко кофеин от зеления и има по-мек и „цветен” вкус от горчивия зелен чай, което го прави много по-ценен.
Изпиването на обикновена чаша бял чай може да ни помогне да понижим риска от ракови образувания, ревматоиден артрит, а също и да забавим появяването на бръчки.
Белият чай се прави от листа, които са обработени така, че те леко да увехнат и загубят „тревистия” вкус на зеления чай, като едновременно с това са подложени на минимално окисляване. Също като зеления и черния, белият чай се прави от растението Camellia sinensis. Белият чай е специалитет на Китайската провинция Fujian. Листата идват от различни чаени култури. Известни са видовете храсти Da Bai, Xiao Bai, Narcissus, Chaichа.
Точно като другите чайове, белият също идва от растението Camellia sinensis, но листата са набрани и прибрани преди да са се разтворили напълно, когато пъпките все още са покрити с фина бяла обвивка. От тук идва и името му. Белият чай е много по-дефицитен от другите традиционни чайове и доста по-скъп.
Белият чай прилича на зеления по това, че е преминал през много малко обработване и не е ферментирал. Но има значителна разлика във вкуса. Повечето зелени чайове имат отличителен „тревист” вкус, който при белия чай липсва. Вкусът е описан като лек и сладък. Препоръчително е белият чай да се запарва във вода с температура, под тази на кипене.
Ако пиете чай за здраве, може да бъдете заинтригувани от способностите на белия чай. Съдържа значително по-малко кофеин от другите видове чай, 15мг, в сравнение с 40мг за черния чай и 20мг за зеления. Някои проучвания доказват, че белият чай съдържа повече антиоксиданти дори от зеления чай.
Направи Коментар